Vinselekt Michlovský a.s.

Firma Doc. Ing. Miloše Michlovského, DrSc. byla založena v Rakvicích v roce 1993 a produkovala především vína určená pro zpracování na sekty. Postupně se pozornost zaměřovala na produkci velmi kvalitních vín nejvyšších jakostních stupňů. V roce 1995 se začala ta nejlepší vína plnit do lahví a uchovávat do okamžiku optimální zralosti. V roce 2003 se podnik změnil v akciovou společnost, v níž nyní pracuje 75 zaměstnanců.

Vinselekt Michlovský a.s. pěstuje révu vinnou cca na 125 hektarech vinic v nejteplejších oblastech jižní Moravy, hlavně v okolí Pálavy. V mikulovské vinařské podoblasti se vinice nacházejí v katastrech obcí Perná, Klentnice, Dolní Věstonice, Milovice u Mikulova, Lednice a Nový Přerov. Ve velkopavlovické vinařské podoblasti jsou vinice vysázené kolem obcí Rakvice, Přítluky a Zaječí. Mezi nejlepší polohy patří viniční tratě Goldhamer, Purmice a Věstonsko ve vinařské obci Perná, trať Trkmansko v obci Rakvice a trať Přítlucká hora v obci Přítluky.

Vinice jsou obhospodařovány v systému integrované produkce nebo v režimu bio produkce.  Hlavním cílem je v obou případech dosažení optimálních výnosů co nejvyšší kvality cestami přátelskými k přírodě, tj. cestami které nezatěžují tolik životní prostředí.

Od roku 2009 jsou všechny nové vinice vysazovány dle původní tradice úzkého osázení, tedy ve sponu 120 cm na 80 cm. Tento typ výsadby dodává vínu specifické vlastnosti, protože kořeny jdou hluboko do země a vtahují do keře charakteristické a originální terroir.

Hospodaření v integrované produkci doplňuje cca 15 hektarů zařazených v ekologickém zemědělství. Doc. Ing. Miloš Michlovský, DrSc. patří mezi průkopníky a propagátory biologického pěstování révy vinné v podmínkách České republiky. Vyprodukované hrozny jsou zpracovány na BIO produkty nejvyšší kvality. Jedná se o BIO vína z bílých odrůd Hibernal a Malverina a z červené odrůdy Laurot. Dalším produktem je BIO hroznový mošt, což je 100% hroznová šťáva vyrobená bez chemické ochrany a konzervace z odrůd Malverina a Laurot. Tyto odrůdy patří mezi první rezistentní odrůdy registrované v České republice vyšlechtěné právě Doc. Ing. Milošem Michlovským, DrSc. a kolektivem spolupracovníků.

Společnost zpracovává ročně více jak 1,5 mil. kg hroznů, z toho asi 1/2 z vlastních vinohradů a zbylá část hroznů je nakupována od dlouhodobě prověřených dodavatelů ze slovácké a znojemské podoblasti. Ve sklepě lze tak najít vína ze všech čtyř vinařských podoblastí, což je zajímavé pro porovnání odrůd z různých lokalit moravských vinohradů.

Ze spojení unikátních klimatických a půdních podmínek s moderními výrobními postupy a citlivým doškolováním se rodí originální svěží vína, která osloví i ty nejnáročnější spotřebitele hlavně díky sázce na citlivou péči o vinice, dlouholeté zkušenosti, preciznímu zpracování hroznů a využití nejmodernějších technologií v součinnosti s tradicí. Díky této filozofii vznikají vína s nezaměnitelným charakterem.

Průměrná roční produkce lahví se pohybuje okolo 1,3 milionu. Bílé odrůdy tvoří 60 % a červené odrůdy 40 % objemu. Z 80 % pak převažuje specializace na přívlastková vína. Společnost může být hrdá hlavně na červená vína, která patří dlouhodobě k jedněm z nejlepších v České republice, hlavně díky citlivé práci s SO2 a v posledních letech i díky vyzrávání v dubovém dřevě. Pořádná tj. vrstevnatá červená terroirová vína s dlouhodobým potenciálem zrání bez kvalitního dubu udělat prakticky nelze. Z bílých vín je s Vinselektem určitě spojena odrůda Pálava, která standardně boduje na významných tuzemských soutěžích a vozí ty nejcennější kovy i ze světa. Z perenských vinohradů je to jednoznačně víno z Ryzlinku vlašského. Obzvláště jeho terroirové provedení ve VOC PÁLAVA a VINUM PALAVIENSE. Dále se vedle zmiňovaného Ryzlinku vlašského hlasitě hlásí o slovo i jeho bratr Ryzlink rýnský. Pojmem vysoké kvality se začíná stávat i víno z téměř „bohem zapomenuté“ odrůdy Sylvánské zelené.

Sortiment je rozdělen do několika řad lahvových vín, které se odlišují původem hroznů a technologickým zpracováním.

Nejvyšší produkční řadou je PREMIER, vína s výrazným rukopisem svého terroir vyrobená z dokonale vyzrálých hroznů, které se nacházely na keřích 30 – 60 i více dní po ukončení vegetace. Cílená práce se slupkou je významným faktorem nejen hodnotové kvality vína (extrakt, antioxidanty aj.), ale i svého původu, svého terroir. Neméně důležitá je i práce s autentickými kvasinkovými kaly, spočívající v citlivé práci s SO2 a dlouhodobém, téměř jednoletém, zrání na jemných kalech. Vína jsou přirozeně doškolována bez klarifikantů (čiřících prostředků) a zpravidla lahvována bez filtrace. Následně dozrávají na lahvi, suchá bílá min. 24 měsíců, červená min. 36 měsíců. Jedná se o vína bohatá extraktem a obsahem SO2 do 60 mg veškeré.

Ke stěžejním produktům patří lahvová vína řady VINUM PALAVIENSE. Vína mají kontrolovaný původ z vinic v Perné a jejím okolí. Plochy leží v biosférické rezervaci Pálava na úpatí vápencových skal. Na základě proměnlivosti místních podmínek vznikají i na malé ploše viniční tratě katastrálního území velmi originální vína. Hrozny jsou pěstovány systémem integrované produkce a pravidelně dosahují té nejvyšší kvality. Sklizeň je limitovaná. Vliv stanoviště dále zhodnocuje řízené kvašení v dubových sudech. Kolekci tvoří samozřejmě pouze vína přívlastková s neopakovatelnou originalitou.

CHATEAU DOWINA reprezentuje známku pro přívlastková vína připravená originální technologií s následným zráním ve francouzských dubových sudech. Víno získává nenapodobitelný charakter, originální aromatické tóny a buketní látky, bohatou strukturu, hloubku a plnost v chuti.

Další řada vín nese označení LATITUDE 49. Území podél 49. rovnoběžky je produkčně nejseverněji položenou vinařskou lokalitou střední Evropy. Hrozny zde dozrávají střídavě pod vlivy atlantického i vnitrozemského klimatu. Vlhčí a svěží vzduch proudící od Atlantického oceánu zpomaluje sice zrání hroznů, přispívá však zároveň k lepší tvorbě něžných aromatických a jemných kořenitých látek. Rovněž i půdní faktory jsou velice pestré a různorodé. Převládají převážně půdy sprašové, běžně jsou ale i kamenité, hlinitopísčité aj.

HARMONY jsou vína s impozantní harmonií hroznového aroma a sekundárních buketních látek s transformovanými tóny lesních plodů, jádrového a peckového ovoce. Neschází ani originální dochuť sušeného ovoce, čokolády a pralinek. Decentní vůně citrusových plodů, světlého bobulového ovoce a dozrávajících jádrovin působivě souzní s příjemně asimilovanými kyselinami a elegantní vanilkovou kořenitostí.

Samostatnou kategorii tvoří řada sektů CRÉMANT DE VINSELEKT připravovaných klasickou francouzskou metodou kvašením v láhvi. Proces zrání probíhá ve speciálních sklepích pod přísnou enologickou kontrolou. Metodě „champenoise" vděčí sekt za neobyčejně jemnou a vyrovnanou chuť. Hodí se i jako aperitiv i jako digestiv. Vyznačuje se výrazným nazrálým a ležáckým buketem, extraktivní plností a bohatou strukturou těla. Svěžest kyselin doprovází jemné a dlouhotrvající perlení.

Nejnovější řadou jsou produkty pod označením TERRASSO. Jedná se o přírodně perlivé víno vyrobené metodou sekundární fermentace v tanku se sníženým obsahem alkoholu. Vína se vyznačují svěží, mladou, ovocitou chutí s jemným perlením a šťavnatou kyselinou. Sortiment zahrnuje perlivé víno s obsahem alkoholu 11 % obj. vyrobené z odrůd Müller Thurgau a Zweigeltrebe, nízkoalkoholické perlivé víno s max. obsahem alkoholu 5 % obj. a nealkoholické perlivé víno s max. obsahem alkoholu do 0,5 % obj.

Jednotlivé řady vín se dodávají jak pro konkrétní obchodní řetězce, tak pro gastronomii – catering, zážitkovou gastronomii či pro domácí vinotéky. Odbyt tvoří: 40 % sektor HORECA a 60 % retail. Export je do 10 % (Slovensko, Polsko, Rusko, země BENELUXU).

Vína společnosti Vinselekt Michlovský a.s. získávají ocenění na těch nejprestižnějších domácích i zahraničních soutěžích a jsou pravidelně zařazována do Salonu vín České republiky, do něhož se každoročně vybírá stovka nejlepších vín z celé země.

Společnost jako první v České republice získala ocenění Vinařství roku 2009, které mělo svou premiéru v roce 2010. Vinselekt Michlovský a.s. byla vybrána odbornou porotou především díky vysoké kvalitě vín, sofistikované technologii, ale také citlivému přístupu při pěstování révy vinné, který respektuje krajinný ráz a půdní podmínky. Následně byla společnost Vinselekt Michlovský a.s. uvedena do Síně slávy vinařství ČR zřízené v Národním vinařském centru ve Valticích.

 

 

Připojené obrázky

logo-michlovsky